Wat heb ik allemaal nodig

Een handig en overzichtelijk lijstje (en prijsindicatie)

Brits Korthaar benodigdheden Eindelijk we hebben een Brits Korthaar gekocht. Klaar?! Dacht het niet! Denk voordat je aan een kat begint aan de andere aan te schaffen benodigdheden! Daarnaast moet je uiteraard ook rekening houden met een aantal maandelijks terugkerende kosten. Lees verder en ontdek wat deze kosten zijn.

Voeding

Een duurder merk hardvoer is vaak voedzamer dan de merken die te koop zijn in de supermarkt. Hardvoer voldoet voor een kat, natvoer is alleen een extra feestmaal en niet per se nodig voor de gezondheid van de kat.
Als snoepjes kun je jouw kat biergist tabletten geven. Deze zorgen ervoor dat de vacht gaat glanzen en kan helpen met het verminderen van haarverlies.

Etensbakjes

De Brits Korthaar heeft kwaliteitsvoeding nodig Over het algemeen kunnen katten etens -en drinkbakjes goed delen, maar dit verschilt per kat. Let erop dat de bakjes zo plat mogelijk zijn en niet in de buurt van de kattenbak staan, dit voorkomt een hoop gedonder met betrekking tot eetproblemen. Metalen bakjes zijn hygiŽnisch en gaan vaak langer mee.

Verzorging

Een Brit heeft redelijk weinig vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week kammen met een borstel van varkenshaar is in het algemeen voldoende. De meeste kattenbezitters knippen de nagels van hun kat ongeveer 1 keer in de week. Als je het kitten dit al van jongs af aan aanleeert, zal het geen probleem zijn dit wekelijks te doen. Dit geldt overigens voor wel meer vervelende dingen (zoals kammen).

Spelen

De Brits Korthaar heeft een brabpaal en speelmogelijkheden nodig Er zijn natuurlijk heel veel speeltjes voor katten te vinden. Onmisbaar in de collectie is natuurlijk de krabpaal. Katten hebben krabbehoefte en als je niet wilt dat de bank zijn/haar doelwit is, dan is dit een uitstekende vervanging. De krabpaal mag niet omvallen als een volwassen kat zich er tegen aan uitstrekt en moet dus stevig genoeg zijn.

Om de kat fit te houden is het noodzakelijk dat ze genoeg beweging krijgen. Balletjes of een hengel met een muis eraan zijn daarom niet overbodig. Ritsel tunnels doen het over het algemeen ook goed.


Toilet

Brits Kortharen worden over het algemeen binnen gehouden. Een goede kattenbak is daarom geen overbodige luxe. Katten graven graag in hun bak en katers kunnen gaan sproeien, daarom is een kattenbak met hoge rand erg handig.
Zorg ervoor dat de bak groot genoeg is (volwassen katers kunnen erg groot worden) en dat deze dagelijks schoon gemaakt wordt (weghalen van de uitwerpselen). Gebruik in het begin hetzelfde kattengrind dat de fokker gebruikt om je kitten zo snel mogelijk zindelijk te krijgen.

Slaapplek

De Brits Korthaar heeft een eigen slaapplaats nodig Het is belangrijk voor katten dat ze een eigen plek hebben om zich terug te trekken. In een mand of doos met deken erin kunnen ze uren liggen, vooral als het zonnetje er ook nog eens op schijnt. Een kleed op de vensterbank kan overigens ook een ideal rustplekje zijn.

De kosten

 1. Krabpaal (kleintjes vanaf EUR 10)
 2. Balletjes (vanaf EUR 1)
 3. Muis aan hengel (vanaf EUR 7)
 4. Borstel van varkenshaar (vanaf EUR 8)
 5. Nagelschaartje (vanaf EUR 5)
 6. Kattenbak (vanaf EUR 30)
 7. Kattengrind (vanaf EUR 12 per 20 kilo)
 8. Hardvoer (vanaf EUR 15 per 1,5 kilo)
 9. Mand (vanaf EUR 15)
 10. Etens -en drinkbakje (vanaf EUR 5)
 11. Ontwormingskuur (eerste 6 maanden bij kitten, daarna eens per half jaar 10 eur per kuurtje)
Totale kosten aanschaf benodigdheden voor kitten: EUR 108
Maandelijke kosten per kat/kitten: ongeveer EUR 60
Let op: voorbeeld afkomstig uit eigen ervaring. Het is natuurlijk mogelijk goedkoper of duurder uit te komen!

 • Let erop dat niet alle katten gek zijn op speeltjes. Vooral grote speeltjes kunnen door sommige katten als eng worden ervaren.
 • Let erop dat sommige speeltjes onder toezicht worden gebruikt. Het touw van een hengel met een muis eraan kan achter een stoel blijven hangen en de kat kan erdoor verstikt raken.
 • Plaats de slaap en eet plek niet direct naast de kattenbak. Katten zijn erg schoon en waarderen het niet om te eten of slapen in de buurt van hun behoefte.
 • Let erop dat sommige planten die zich in je huis bevinden giftig kunnen zijn voor je kat.