Wie van de drie?

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een Brits Korthaar kitten?

Welke Brits Korthaar moet ik nemen Er is je vast wel eens verteld waarom je geen kat zou moeten nemen: overal haren, stinkende kattenbak, kapotte meubels, kosten en ga zo nog maar even door. Een echte kattenliefhebber neemt dit voor lief! We houden alvorens een kitten te kopen al rekening met dit alles! Laat de pret beginnen!

Poes of Kat?

Poes of kater Bedenk eerst of je liever een poes of een kater in huis hebt. Over het algemeen is een poes wat meer terughoudend dan een kater, ook hebben ze vaker last van een slechte bui. Katers kunnen knuffeliger en liever zijn, maar iedere kat heeft natuurlijk zijn eigen karakter.
Wil je met jouw poes of kater gaan fokken, dan moet je beseffen dat dit ook veel energie en vooral ook wat geld kost. Wil je niet gaan fokken met je poes of kater, dan is het het zeker aan te raden de poes voor de puberteit begint te steriliseren (met 6 tot 8 maanden) en de kater te laten castreren (met 8 tot 10 maanden). Bij katers is dit voornamelijk tegen het zogenaamde sproeien (markeren van hun leefgebied met urine). Is dit voor jou echt geen probleem, dan is het aan te raden pas te castreren na de puberteit. De kater is dan volledig klaar met groeien. Vooral bij de Britse Korthaar kater geeft dit een mooi vol en gespierd lichaam.

Een of twee?

Een of twee kittens aanschaffen Vaak wordt gezegd dat katten op zichzelf levende dieren zijn, maar niets is minder waar. Als je full-time werkt, raden wij je daarom aan om (ten minste) twee katten in huis te nemen in plaats van ťťn. Een eenzame kat kan namelijk heel vervelend worden en dat zal je hem/haar niet kwalijk kunnen nemen. Natuurlijk hoeft de tweede kat geen dure raskat te zijn.

Kleur

Welke kleurvariaties zijn er en welke kies ik Britten zijn er in vele kleuren (zie de kleurwijzer). Bedenk vooraf welke kleur jouw voorkeur heeft. Fokkers specialiseren zich in het fokken van een bepaalde kleurvariaties van het ras. Als je de kleur voor de aankoop al weet is de zoektocht naar de juiste Brit al een stuk eenvoudiger geworden!

Fokker

Welke cattery kies ik Een fokker moet bereidt zijn om al je vragen te beantwoorden. Als je een fokker hebt uitgekozen, dan moet je erop letten dat de omgeving waarin de katten wonen schoon en ruim genoeg is. Zijn er honden en andere katten in huis? Heeft de fokker genoeg tijd voor zijn/haar hobby? Dat is erg belangrijke informatie! Zodoende weet je namelijk of het kitten goed en sociaal kan worden opgevoed in de eerste maanden.
De prijs van een Brits Korthaar ligt gemiddeld rond de EUR 550,- inclusief chip (onderhuids ingebracht adreskaartje). Dit verschilt uiteraard per cattery. Brits Langharen zijn tegenwoordig erg in trek en de prijs ligt dan ook wat hoger, ongeveer 600,-, ook inclusief chip. Klik hier voor een overzicht van de bij ons bekende catteries.
Welke kitten uit het nest?

Welk Brits Korthaar kitten uit het nest Als je een nestje hebt gevonden bij een fokker waar jij je goed bij voelt en in de kleur die jij wilt, dan kun je vaak een afspraak maken om langs te gaan. Heb je het geluk dat je de eerste keus hebt uit het nestje, kijk dan met welk kitten het goed klikt. Voel je de klik juist bij de meest ondeugende, de meest onhandige of juist de meest verlegen uit het nestje? Natuurlijk hoeven deze eigenschappen zich niet voort te zetten in hun latere jaren, maar er is altijd wel een reden waarom een kitten je het meest aantrekt. Mocht je een showkat willen aanschaffen, dan kan een ervaren fokker je vertellen (en wellicht begeleiden) welk kitten er op dat moment het meest voor in aanmerking komt.

Brits Langhaar

Brits langhaar kitten Naast de Brits Korthaar is er ook de Brits Langhaar. Anders dan in BelgiŽ en Duitsland is dit ras in Nederland helaas nog niet erkend. Op dit moment zijn verschillende catteries zich ervoor aan het inzetten dit ras ook in Nederland erkend te krijgen. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.britslanghaar.eu.

  • Let erop dat het kitten minimaal 13 weken oud is als je hem mee naar huis krijgt. De tweede inenting krijgen ze namelijk rond hun twaalfde week. Bovendien bestaat de kans dat het kitten later gedragsproblemen krijgt, omdat de moeder nog niet de kans heeft gegregen alles aan het kitten te leren.
  • Let erop dat het kitten is ingeŽnt en dat ze meermaals zijn ontwormd. Ook moet je ervoor zorgen dat je de beloofde stamboom en gezondheidsverklaring meekrijgt voordat je vertrekt. Een raskat zonder stamboom is altijd verdacht!
  • HCM en PKD geteste ouders zijn belangrijk, omdat men middels deze testen probeert genetische afwijkingen te voorkomen. Zodoende blijft het ras schoon en zuiver!
  • Tip: bezoek de Brits Korthaar Club voor meer informatie over de Brits Korthaar.


  • Tip: Klik hier voor meer informatie over de Brits Korthaar